fbpx

Huisdierenallergie – hoe zit dat?

In het tijdschrift Hart voor Dieren wat verscheen in februari 2024 heeft onze voorzitter Monqiue Gorissen een interview gegeven over huisdierenallergie. Het volledige artikel kan je hier lezen.

Sommige mensen die dol zijn op dieren, zijn helaas allergisch voor ze. Hoe komt een huisdierenallergie tot stand en welke dieren geven de hevigste klachten? Wat kun je doen als je al een dier hebt? En: bestaan hypoallergene huisdieren eigenlijk wel?

Rond huisdierallergieën bestaan veel misverstanden en fabeltjes, wat het er voor zowel de mensen die ermee kampen als de dieren in hun leven niet makkelijker op maakt. Om een en ander eens goed op een rijtje te zetten en alle broodjeaapverhalen de wereld uit te helpen, spreken wij met Monique Gorissen. Zij is kinderarts en allergoloog, leefstijlarts en voorzitter van de Stichting Nationale Allergie Monitor. Zij is inmiddels ruim 16 jaar werkzaam voor het Deventer Ziekenhuis en door haar ruime ervaring in het vak is zij bij uitstek de aangewezen persoon om hardnekkige allergiefabeltjes de wereld uit te helpen.

Komt huisdierenallergie veel voor in uw werkgebied?

Ja, de meeste kinderen met een luchtwegallergie zoals hooikoorts en huisstofmijtenallergie, hebben ook een allergie voor dieren. Bij volwassenen is dat niet anders.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen en hoe heftig/mild kunnen ze zijn?

Een allergie voor hond valt meestal wel mee, een allergie voor kat en paard geeft vaak veel heftigere klachten. Maar alles kan. En de klachten zijn vaak na contact met het dier: binnen enkele minuten kunnen jeukende ogen, niezen, snotneus, zwelling op contactplekken en jeuk ontstaan, soms ook benauwdheid/moeite met ademhalen. En vervolgens kan eczeem weer opvlammen.

Een groot misverstand is dat mensen denken dat ze reageren op allergenen uit de vacht”, vertelt kinderartsallergoloog Monique Gorissen. ”Mensen met een honden- of kattenallergie reageren op eiwitten uit het speeksel en andere klieren, maar ook op de huidschilfers (roos) van dieren.”

Eiwitten

Deze allergenen zijn bij alle honden en katten aanwezig, dus ook een hond of kat met weinig of geen haar kan allergische reacties bij gevoelige mensen opwekken. Ze komen via huidschilfers, haren, traanvocht, speeksel en urine in de lucht terecht. De mate van verharen heeft dus geen invloed op de hoeveelheid allergeen in de lucht in huis.

Dierenleed

Door de gedachte dat haren de oorzaak van de allergische klachten zouden zijn (wat dus niet zo blijkt te zijn), zijn dieren gefokt zonder haar of die weinig tot niet verharen. Dat helpt voor de allergische klachten dus niets, maar levert voor het dier wel gezondheidsklachten op.

Allergische reacties

Kinderarts-allergoloog Monique krijgt wekelijks vragen van kinderen: Mag ik dan wel of niet een huisdier of wat moeten we dan met ons huisdier? Monique: “Ik zie kinderen met lichte reacties zoals niezen en jeukende rode ogen of een gezwollen huid door een lik van de hond, maar kinderen kunnen ook benauwd worden. Een gezin moet er van tevoren goed over nadenken om een huisdier in huis te nemen, want wegdoen is erger dan niet nemen. En als je toch voor een huisdier gaat, hoef je je niet te beperken in soorten, zoals een Labradoodle.”

Gouden tip

Het advies van het Kinderallergie Behandel Centrum hangt vaak af voor welke diersoorten het kind allergisch is. Zo geeft de hond over het algemeen mildere klachten dan een kat of paard, dat zijn dieren met sterke allergenen. Is jouw kind allergisch en neem je toch een huisdier? Een gouden tip: neem gladde vloeren, zoals hout. Zo vermijd je dat huidschilfers zich ophopen, zoals bij vloerbedekking. Neem de vloer nat af, zodat het stof niet kan opdwarrelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs