Pers
Wij delen graag onze kennis over allergie en intoleranties! Neem gerust contact met ons op voor bijvoorbeeld interviews, visie en quotes.
Persbericht februari 2023
Eerste Nationale Allergie Monitor brengt gevolgen allergie in kaart
Ruim 25% van Nederlandse allergiepatiënten zegt tijdens de schooltijd een lager studieadvies te hebben gekregen of daar zelf voor te hebben gekozen vanwege hun aandoening. 21% zegt carrièrekansen te hebben gemist door hun allergie.
Dat blijkt uit een onderzoek door de Nationale Allergie Monitor. Het onderzoek werd gepresenteerd op de Allergiebeurs, onderdeel van de Gezondheidsbeurs.
Dupe van ziekte
‘Dat is natuurlijk verontrustend nieuws. Allergiepatiënten hebben te maken met een hoger ziekteverzuim en missen daardoor lessen. Dat je dan bepaalde lesstof niet kent, heeft niets te maken met je talenten en vaardigheden. Het is verdrietig dat patiënten het gevoel hebben de dupe te worden van hun ziekte en denken een lager opleidingsniveau te kunnen bereiken’, stelt kinderarts en allergoloog Monique Gorissen, voorzitter van de Stichting Nationale Allergie Monitor.
Maatschappelijke gevolgen
De stichting is opgericht om volledig onafhankelijk kennis te delen tussen medische zorgverleners, allergiepatiënten, geneesmiddelenfabrikanten en alle andere Nederlanders. De Allergie Monitor is opgezet om de medische en maatschappelijke gevolgen van allergie in kaart te brengen zodat op basis van cijfers en feiten beleid kan worden verbeterd.
De meest voorkomende allergie is met 64,5% voedselallergie. Op de voet gevolgd door hooikoorts (53,9%), eczeem (36,8%) en astma (23,7%).
Moeite met sociale contacten
‘Ook sociaal hebben allergiepatiënten het moeilijk. 27% zegt door de allergie moeite te hebben sociale contacten te onderhouden. 24,5% heeft daar een beetje moeite mee.’ Dat de Monitor belangrijk is, geeft ook een meerderheid van de patiënten aan. 69% wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de sociaal maatschappelijke gevolgen van leven met allergie.
Gorissen: ‘Een allergie kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. Sommige patiënten moeten altijd een adrenalinepen bij zich hebben omdat ze allergisch zijn voor bijvoorbeeld noten of wespensteken. Dan zit je niet ontspannen op een zonnig terras maar ben je voortdurend op je hoede. Of scholieren die niet op de fiets langs die velden durven waar bloemen in bloei staan en de pollen overal in de lucht zitten, omdat ze dan met rode ogen, een snotneus en een gezwollen gezicht op school aankomen. Ook heeft het invloed op gezinsleden, vrienden en collega’s, die zich moeten aanpassen omdat er bijvoorbeeld geen huisdier kan komen. Met de Monitor maken wij het verschil om de kwaliteit van leven van patiënten met een allergie te verbeteren.’