fbpx

Diagnose én behandeltool bij hooikoorts met hulp van Artificial Intelligence

Mensen met hooikoorts goed, snel én betrouwbaar adviseren, dat is het uitgangspunt van de HooikoorstGPT die Stichting Allergie Monitor lanceert. Hierop geeft Pollie (de chatbot) antwoord op vragen, helpt bij de diagnose en – nog belangrijker – bij de behandeling om klachten te verminderen of te voorkomen. Want er is méér dan alleen een pilletje of spray van de drogist. De adviezen van chatbot Pollie zijn gebaseerd op de kennis van artsen.

Heb ik hooikoorts?

Maar liefst 30 procent van de mensen weet níet dat ze last van hooikoorts hebben, omdat ze hun klachten, zoals vermoeidheid, geringe energie, slechter slapen en verminderde concentratie daar niet aan linken. Zo’n 35 procent van de hooikoortspatiënten blijft liever binnen of vermijdt sociale contacten tijdens het hooikoortsseizoen.

‘Mensen onderschatten de impact van hooikoorts op het dagelijks leven. Pollen vermijden door minder naar buiten te gaan, geeft niet voldoende verlichting. Maar met goede kennis over de medische mogelijkheden kan de kwaliteit van leven significant verbeteren,’ aldus Richard Oei, allergoloog en bestuurslid van Stichting Nationale Allergie Monitor.

Pip Pellens
Fotograaf Kiki Reijners

Pollie, de favoriet van actrice Pip Pellens

Als ervaringsdeskundige en lid van de raad van toezicht van de stichting heeft actrice Pip Pellens al kennis gemaakt met Pollie: ‘Wat zo fijn is, is dat je zeker weet dat de adviezen die je krijgt, echt door dokters worden gegeven. De HooikoortsGPT is ingericht met de kennis van allergologen. Mijn favoriet? Naast mijn medicatie gebruik ik vaak een neusdouche. Die spoelt alle pollen weg, wat mij veel verlichting geeft.’

Nog meer effectieve tips van Pollie

Ook een grote zonnebril of een dot vaseline onder je neus zodat de pollen je slijmvliezen niet bereiken, kunnen hooikoortsklachten verminderen. Net als douchen voordat je gaat slapen, zodat je de pollen van je lichaam en haren spoelt. Helpen deze adviezen niet voldoende? Vraag Pollie dan om meer informatie over de verschillende soorten medicatie. Ga naar https://www.allergiemonitor.nl/heb-ik-hooikoorts/  Op naar een zonnige zomer zonder ellende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs