fbpx

Allergie voorkomen bij kinderen

Het belang van tijdige introductie van pinda’s en ei bij baby’s: de basis voor het voorkomen van allergieën

Allergieën kunnen een grote impact hebben op het leven van een kind. Daarom is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je bepaalde voedingsmiddelen, zoals pinda’s en ei, moet introduceren in de voeding van je baby.

Wanneer moet je beginnen?

In het verleden werd gedacht dat het later introduceren van bepaalde voedingsmiddelen de kans op allergieën zou verkleinen. Nu weten we echter beter. Het is aan te raden om baby’s al tussen de 4 en 6 maanden kennis te laten maken met voeding die vaak allergische reacties oproept, zoals pinda’s, ei, melk, vis, noten, brood en soja. Het op tijd beginnen met deze zogenaamde hoog-allergene voeding kan juist helpen om allergieën te voorkomen, vooral bij baby’s die al last hebben van eczeem.

Voorzichtigheid is geboden

Als je kindje veel eczeem heeft en er een grote kans op allergieën bestaat, is het altijd verstandig om de huis- of kinderarts te raadplegen voordat je begint met het introduceren van nieuwe voeding. In sommige gevallen, zoals bij een hoog risico op allergische reacties, kan een professionele begeleiding nodig zijn.

Schema’s voor introductie van pinda, ei en noten

Er zijn diverse praktische schema’s ontwikkeld om pinda’s, ei en andere allergenen op een veilige manier te introduceren bij baby’s, met als doel het voorkomen van een allergie. Zodra je baby 4 maanden oud is en start met bijvoeding, kun je dit schema volgen. Het is aan te raden om dit overdag en op een doordeweekse dag te doen, zodat je in geval van een acute reactie snel kunt handelen en medische hulp beschikbaar is. Mocht je kindje tekenen van acute reacties vertonen, zoals hevige huiduitslag of ademhalingsmoeilijkheden, stop dan direct en neem contact op met je arts.

Handige schema’s kan je vinden bij:

Het Voedingscentrum

Voor zorgprofessionals de schema’s van de DAVO diëtisten: introductie schema’s DAVO

Preventie voorop

Het introduceren van hoog-allergene voeding blijft spannend, vooral als je zelf of een ander kind in het gezin al ervaring heeft met allergieën. Toch is het volgen van het introductieschema de beste stap die je kunt nemen voor de preventie van allergieën. Als het tijd is om te beginnen, pak dan een pot 100% pindakaas en kook een eitje en start met introduceren!

Wat als je kindje al een pinda-allergie heeft?

Recent onderzoek in de VS, gepubliceerd op 11 mei 2023, wijst uit dat een speciale pleister met een kleine hoeveelheid pinda ervoor kan zorgen dat kleine kinderen met een pinda-allergie minder gevoelig worden voor pinda’s. Hoewel de beschikbaarheid van deze pleisters nog niet bekend is, zijn de vooruitzichten hoopgevend. Tot die tijd blijft het vermijden van pinda’s de enige behandeling voor een reeds ontwikkelde allergie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente blogs